Spela spel även då du reser

snabbt tågAtt spela spel med sin stationära Playstation är svårslaget, men vad finns det egentligen för alternativ då man är på resande fot? Då det helt enkelt inte är möjligt att spela på sin tv. Som tur är finns det några alternativ.

Playstation Vita

Efter att Playstation Portable inte hade blivit någon större hit och samtidigt som mobilspel blev allt vanligare lanserade Sony Playstation Vita i slutet av 2011. Den nya portabla konsolen hade en rad fördelar mot den tidigare generation och introducerade även en stor mängd nya funktioner.För att svara på mobilspelens ökning och Nintendos portabla konsol Nintendo DS så inkluderade Playstation Vita en touch skärm, men det slutade inte där. På enhetens baksida fanns även där en beröringssensor. Detta gjorde det möjligt att påverka spelet och dess värld utan att ta bort någon av händerna från de vanliga kontrollerna. Sony hade även lagt till ännu en analog spak så att enheten nu kunde använda samma kontrollupplägg som sina stationära syskon.Tyvärr fick inte heller Playstation Vita riktigt fäste på marknaden. Även om upplevelsen och spelen oftast var har otroligt hög kvalitet så var tiden då man bar flera enheter över. En mobil hade nu ofta samma eller starkare hårdvara än vad spelkonsolen hade och speltillverkarna hade bevisat att det gick att göra bra spel även på mobiler som bara kan använda den rörelsekänsliga skärmen som kontroller. Detta gjorde att det huvudsakligen bara var de riktigt entusiastiska spelarna som köpte en Playstation Vita

Spela på mobilen

Idag finns det otroligt många mobiler med bra prestanda att välja mellan. Om man bara kollar på ren kraft så är många av dem till och med bättre än de portabla spelkonsoler som finns på marknaden. Vilka är då de andra fördelarna, och vilka spel fungerar bra på en mobiltelefon utan fysiska knappar?En stor fördel med mobilen som spelkonsol är att vem som helst kan utveckla spel för den. Detta gör att det kommer ut fler spel, detta på gott och ont. Det som är bra är att det kommer ut fler spel som vågar sticka ut. Att testa en ny idé kostar inte så mycket vilket gör att man kan satsa på lite annorlunda saker. Det dåliga är att det även kommer betydligt fler dåliga spel. Om man inte vad man söker efter så kan man lätt gå vilse i speldjungeln.jackpot på mobilenMånga klassiska brädspel som monopol och risk finns nu i mobil eller surfplatteversioner och kan oftast både spelas själv eller tillsammans med kompisar.Många bilspel fungerar även väldigt bra tack vare enhetens inbyggda gyro vilket gör att man kan använda hela telefonen som ratt.