Youtubefenomenet spelvideos

Något som har blivit allt mer populärt är att titta på andra gamers då dem spelar spel. Detta kan antingen vara via en video som de har redigerat ihop eller live via någon streamingtjänst som Twitch.YoutubelogotypVarför vill folk då titta på andra människor som spelar? Spel är ändå ett upplevelsemedium, där man själv får vara med och uppleva vad som händer. Hur kommer det sig då att så många då väljer att hoppa över den upplevelse för att istället se någon annan göra det?

Skicklighet

Många av spelet som folk tittar på är tävlingsinriktade multiplayerspel där spelarna tävlar mot varandra om att vara bäst. Motivationen bakom att titta på andra som spelar kan då ofta vara att man vill lära sig något. Riktigt duktiga spelare som visar upp spelet från deras sida och beskriver både hur de tänker och agerar kan ge mycket värdefull insikt till en spelare som precis börjat.

Personlighet

Precis som med alla andra underhållningsformer så är personlighet något enormt viktigt. De allra populäraste människorna som gör spel-videos har blivit så populära för att de har en personlighet som är lockande, något som oftast betyder att de är roliga. Världens största ”Youtube-gamer” kallas Pewdiepie och följs av miljontals och åter miljontals människor, så många att han faktiskt har den mest följda kanalen på hela youtube. Egentligen heter han dock Felix, och är från Göteborg.